Tak, tak, pizza może być zdrowa! Do ciasta dodałam fasolę, a „ser” zrobiony jest z kaszy jaglanej i awokado. Taką pizzę można jeść CODZIENNIE!Wykonanie:„Ser” z kaszy jaglanej i awokado1 szkanka ugotwanej kaszy jaglanej3 łyżki ugotowanej cieciorki1 dojrzałe awokado1 ząbek czosnkuok. 1/2 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju z oliwek1 łyżka skrobi kukurydzianej1 łyżeczka agaru (wegetariańska żelatyna)ok. 1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka przyprawy warzywnej1 łyżeczka musztardysól do smakuWszystkie składniki miksujemy w blederze a gładką masę. Wody dodajmey tyle aby nasz ser był lekko lejący.Ciasto do pizzy2/3 szklanki ugotowanej czarnej fasolki albo z puszki1/3 szklanki wody1 szkalnka mąki pszennej razowej1 szklanka mąki pszennej białejok 1/2 szklanki wody1/2 łyżeczki soli4 łyżki oleju2 łyżki suchych drożdżyWykonanie:W blenderze miksujemy fasolę z 1/3 szklanki wody i olejem. Wylewamy do miski i dodajemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy suche składniki do ciasta które mieszamy razem. Po wyrośnięciu dodajemy suche składniki, mieszamy dodając powoli wodę (uważajcie, nie zadużo). Ciasto dokładnie wygniatamy (niektórzy mówią, że 15 razyPo dokładnym wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu przemieszać jeszcze raz i ułożyć na blaszce.Polać sosem pomidorowym – użyłam sos marinera.Dodajemy ulubione warzywa – użyłam pomidory, cebulę, oliwki kalamata (koniecznie) i brokuły (mi nie smakowały)Na koniec polewamy serem.Pieczemy w piekarniku w temp. 390 F (220) ok. 15- 20 minut.