Wykonanie
1 porcja:1 połówka
kurczaka bez kości (zostawione jest tylko skrzydełko z kością przy piersi)marynata:2 ząbki
czosnku100 ml
oleju2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
musztardasólCytrynowy kurczak (Lemon Chicken) - sposób przygotowania: Przygotuj marynatę: zmiksuj
czosnek,
sok z cytryny i
musztardę, następnie powoli jednostajnym cienkim strumieniem zacznij dolewać
olej. Marynata powinna konsystencją przypominać
majonez. Zamarynuj w niej przez dobę oczyszczonego, umytego i osuszonego
kurczaka. Po tym czasie ugrilluj z dwóch stron
mięso do miękkości (ok. 45 min), smarując od czasu do czasu pędzelkiem zamoczonym w marynacie. Pamiętaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, aby
kurczak się nie spalił, zanim będzie gotowy. Rada: Do marynaty możesz dodać 1 łyżeczkę skórki otartej z
cytryny.