ßßß Cookit - przepis na Chleb razowy

Chleb razowy

nazwa

Wykonanie

Prosty w przygotowaniu chleb z mąki razowej, przepis idealny dla laika który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie.
składniki na bochenek chleba
80 dag mąki pszennej razowej
20 dag maki pszennej białej
2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
5 dag drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
przepis
Do dużej miski wkładamy rozkruszone drożdże z mąką pszenną razową i ciepłą wodą , dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy mąkę pszenną białą, olej, sól. Zagniatamy luźne ciasto i wyrabiamy do czasu, aż będzie jednolite i miękkie. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, po czym wkładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Nagrzewamy piekarnik do temp 220 st. C i pieczemy chleb około 40 minut .
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/02/chleb-razowy.html