Wykonanie
Prosty w przygotowaniu
chleb z
mąki razowej, przepis idealny dla laika który pierwszy raz w życiu piecze
chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie.
składniki na bochenek
chleba80 dag
mąki pszennej razowej20 dag
maki pszennej białej2 i 1/2 szklanki ciepłej
wody5 dag
drożdży1 i 1/2 łyżeczki
soli4 łyżki
olejuprzepisDo dużej miski wkładamy rozkruszone
drożdże z
mąką pszenną razową i ciepłą
wodą , dokładnie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Następnie dodajemy
mąkę pszenną białą,
olej,
sól. Zagniatamy luźne ciasto i wyrabiamy do czasu, aż będzie jednolite i miękkie. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, po czym wkładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Nagrzewamy piekarnik do temp 220 st. C i pieczemy
chleb około 40 minut .