ßßß Cookit - przepis na Chleb tostowy dla leniwych

Chleb tostowy dla leniwych

nazwa

Wykonanie

Przepis ten znalazłam jakiś czas temu na blogu Kocham gary, ale dopiero dzisiaj upiekłam ten chlebek.. Dopiero wyjęłam z piecyka i musiałam ukroić choć kawałek. , a powinien ostygnąć...Ale ja nie mogłam doczekać się ,żeby spróbować.. No i na zdjęciu nie wygląda dość ciekawie , bo krojony na ciepło.. ale mój wniosek jest taki ,że na pewno nie raz jeszcze upiekę ten chlebek.Przepis cytuję za Urticą1, chociaż u mnie była drobna zmiana [ nie miałam mąki razowej ,więc dałam żytnią.]
420 g mąki pszennej (daję typ 550)
75 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
300 g wody
22 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
troszkę oleju do smarowania
Z drożdży, ok. 1/4 szklanki ciepłej wody i łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy na parę minut w ciepłe miejsce by drożdże się uaktywniły. Na powierzchni powinny pojawić się malutkie bąbelki.
Następnie do miski wsypujemy obie mąki, sól, dodajemy rozczyn i resztę ciepłej wody i wszystko razem mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
Smarujemy ciasto olejem i wkładamy do keksówki (u mnie 30x11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mniej więcej rozciągając ciasto wzdłuż w foremce. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. C. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut. Obok chleba warto też postawić naczynie żaroodporne z wodą.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/05/chleb-tostowy-dla-leniwych.html