Wykonanie
To ciasto
razowe na pizzę robiłam już 2 raz, przepis pozostaje z nami - jest naprawdę pyszny. Nawet ta zdrowsza wersja bardzo posmakowała mojemu mężowi więc powiadam warto wypróbować. Dodatki co kto preferuje. Ja lubię jak jest ich dużo wiec u mnie na " bogato ";). Przepis z bloga On The Baking Stone .
Składniki na spód :225 g
mąki pszennej razowej3/4 łyżeczki
drożdży1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cukru30 g
oleju160 g zimnej
wodyPonad to :ulubione dodatki
Mąkę,
drożdże,
sól,
cukier mieszamy. Dodajemy
olej i
wodę i za pomocą miksera na małych obrotach miksujemy około 3 minut, następnie zmieniamy na średnie obroty i miksujemy kolejne 2 minuty.Przekładamy ciasto do wysmarowanej
olejem miski i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny ( ja ostatnio włożyłam na noc ). Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy w temp. pokojowej na 45 minut. Ciasto wykładamy na blachę ( u mnie tortownica o średnicy około 21 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia i rękoma rozciągamy na całą powierzchnię. Na cieście układamy ulubione dodatki.Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 260°C na 11-13 minut.Smacznego :)