ßßß Cookit - przepis na Chleb tostowy dla leniwych :))

Chleb tostowy dla leniwych :))

nazwa

Wykonanie

Po raz wtóry bo jest to post z dnia wczorajszego :) Tak się złożyło że z powodu awarii wczorajsze posty i dodane przez Was komentarze znikły. Może adminom uda się je odzyskać i wrócą, może nie. Postanowiłam wkleić jeszcze raz ten przepis. Już pisałam na "Durszlaku", ale jeszcze powtórzę jeśli straciliście swoje posty, a nie macie ich kopii, to jest możliwość ich odzyskania przez subskrybowanie swojego bloga w Czytniku Google, a następnie stamtąd skopiowanie treści. Dowodem że działa jest dzisiejszy wpis.
Waszych komentarzy na chwilę obecną nie odzyskałam, ale za wszystkie bardzo Wam dziękuję :)
A było to tak :
Jeszcze chwila i pomyślelibyście zapewne że piekę chleby tylko na zakwasie. No to dzisiaj przedstawiam Wam jeden z moich chlebków ratunkowych zwanych też awaryjnymi. Sprawdza się zawsze wtedy gdy zapomnę przygotować (dokarmić) zakwasu do pieczenia, lub chleb w domu niespodziewanie się skończy. Nie muszę wtedy lecieć do sklepu (no chyba że po drożdże), bo jestem w stanie w niespełna 2 godzinki upiec właśnie ten chleb.
Bardzo spodobała mi się jego nazwa :) i słusznie został tak nazwany, bo j est to chleb drożdżowy, bardzo szybki i wcale nie wymagający. Wystarczy ciasto zagnieść, odstawić do wyrastania i upiec. Dodatkowo chlebek ten jest bardzo smaczny i to nie tylko w postaci tostów, choć tu sprawdza się idealnie :)
A przepis w oryginale (bo ja w swoim troszkę zwiększam proporcję na większą keksówkę i dodaję troszkę mąki pszennej razowej), a także zdjęcia krok po kroku, jak również film znajdziecie tutaj
Składniki:
420 g mąki pszennej (daję typ 550)
75 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
300 g wody
22 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
troszkę oleju do smarowania
Z drożdży, ok. 1/4 szklanki ciepłej wody i łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy na parę minut w ciepłe miejsce by drożdże się uaktywniły. Na powierzchni powinny pojawić się malutkie bąbelki.
Następnie do miski wsypujemy obie mąki, sól, dodajemy rozczyn i resztę ciepłej wody i wszystko razem mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
Smarujemy ciasto olejem i wkładamy do keksówki (u mnie 30x11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mniej więcej rozciągając ciasto wzdłuż w foremce. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. C. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut. Obok chleba warto też postawić naczynie żaroodporne z wodą.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/05/chleb-tostowy-dla-leniwych.html