Wykonanie
Dzisiaj sobota więc pewnie znajdzie się chwila na upieczenie domowego
pieczywa. Polecam łatwe i bardzo smaczne bułeczki, idealne na późne śniadanie. W smaku są uniwersalne zatem pasuje do nich
wędlina,
ser oraz
dżem lub
konfitura.
Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiemSkładniki na 15 sztuk:25 g świeżych
drożdży500 ml
wodyłyżka
olejułyżka
soliłyżeczka
cukruok. 850 g
mąki pszennejjajko do posmarowaniaWkruszyć
drożdże do miski. Zalać odrobiną ciepłej
wody, zamieszać, aż się rozpuszczą. Wlać resztę
wody z
olejem, wsypać
sól,
cukier,
mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 równych porcji i uformować
bułki. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. W tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 225 stopni. Wierzch
bułek posmarować rozbełtanym
jajkiem, naciąć wzdłuż i wstawić do piekarnika na ok. 10-15 min.Smacznego:)