Wykonanie
To są jedne z moich faworytów, puszyste, mięciuchne, a
otręby nadają im lekko owsianego smaku, bardzo polecam :))
mąka pszenna około 600 gram + ewentualnie do podsypania80 gram
otrębów owsianych300 ml ciepłej
wody30 gram
drożdży1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli3 łyżki
oleju1 rozbełtane
jajo do posmarowaniaW wodzie rozprowadzić
drożdże z
cukrem i 1 łyżeczką
mąki, odstawić w ciepłe miejsce by "ruszyły.Następnie z
mąki, zaczynu,
oliwy,
otrąb,
soli zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w misce do podwojenia objętości.
Potem ciasto krótko zagnieść, podzielić na 10 równych kawałków, uformować bułeczki, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić na 20 minut do napuszenia, następnie posmarować
jajem, piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.