ßßß Cookit - przepis na BUŁKI PSZENNO - GRYCZANE

BUŁKI PSZENNO - GRYCZANE

nazwa

Wykonanie

Smaczne, pachnące i zdrowe bułeczki, tym razem połączyłam dwa ciasta, pszenne i gryczane. Ciasto ciemne zawiera mieloną łuskę gryczana bio. Bułki wyszły bardzo efektowne i bardzo smaczne. Idealne dla osób dbających o linię i nie tylko.
SKŁADNIKI :
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
125 ml ciepłego mleka
40 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
20 g mielonej łuski gryczanej
1 rozmącone jajko
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozpuszczamy w mleku, przelewamy do miski. Następnie wlewamy również wodę, olej, wsypujemy sól, cukier, mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki pszennej.
Ciasto dzielimy na dwie równe połowy, do jednej dodajemy mieloną łuskę gryczaną i zagniatamy ponownie aż składniki się połączą, ciasto wyjdzie troszkę twardsze od pszennego ciasta, każde ciasto, osobno przekładamy do misek, nakrywamy lnianymi ściereczkami i odkładamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Ciasta wykładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na płaty podobne wielkością i grubością około 0,5 cm.
Na pszenne ciasto kładziemy ciasto gryczane i lekko je dociskamy. Zwijamy delikatnie jak roladę. Roladę z ciasta posypujemy mąką i lekko kulamy, aby nie przykleiła się do blatu.
Ostrym nożykiem tniemy małe porcje, co 2-3 cm, formujemy w rękach bułeczki i układamy na posypanej mąką blaszce. Pędzelkiem smarujemy bułki po wierzchu rozmąconym jajkiem.
Pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180- 190 *C, przez około 30 minut.
Bułki studzimy i zjadamy. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/07/buki-pszenno-gryczane.html