ßßß Cookit - przepis na NOCNE DROŻDŻOWE DLA LENIWYCH I ZAPRACOWANYCH

NOCNE DROŻDŻOWE DLA LENIWYCH I ZAPRACOWANYCH

nazwa

Wykonanie

Wiem, że ostatnio pojawiają się same słodkości, ale reszta tego, co ostatnio robię albo jest już na blogu, albo Mama przejmuje inicjatywę w kuchni.
To ciasto zrobiłam na razie na próbę, bo znalazłam je na Cinie i chciałam je upiec na sylwestra i wziąć ze sobą :) Sprawdziło się i właśnie robi się (praktycznie samo) drugie :) Wczoraj wieczorem wsypałam składniki do miski, przykryłam i postawiłam obok grzejnika. Dzisiaj po śniadaniu dosypałam resztę, przemieszałam, odstawiłam do wyrośnięcia, w tym czasie zrobiłam kruszonkę i upiekłam, gotowe. Jest tak proste, że może nawet uda mi się Mamę przekonać żeby spróbowała upiec, bo jeszcze żadne drożdżowe nigdy Jej się nie udało. A to jest pyszne, więc myślę, że się skusi :)
składniki na blachę 21 , 5 x 26cm (wysokość ciasta 6cm):
Wieczorem
- 1 szkl cukru
- 5 dkg drożdży (u mnie paczka instant)
- 3 rozbełtane jajka
- 1/2 szkl oleju
- 1 szkl mleka
Rano następnego dnia
- 1/2 kg mąki pszennej
- szczypta soli
+ kruszonka
Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski. Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże. rozbełtane jajka, olej i mleko. Pozostawić na noc (nie wolno mieszać). Przykryć folią i zostawić do rana.
Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy (u mnie wysmarowanej odrobiną oliwy i obsypanej mąką) i odstawić. Zrobić kruszonkę. W tym czasie ciasto trochę podrośnie. Włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godziny w 170°C.
07 . 02.2010:
Upiekłam jeszcze raz :) Na 'proszony' obiad :) W tortownicy o średnicy 26cm. Pięknie wyrosło i w ogóle znowu było super :)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2009/12/Nocne-drozdzowe-dla-leniwych-i-zapracowanych.html