Wykonanie
Pyszna przegryzka, można je zrobić w wersji na słodko lub wytrwanie Moja wersja jest słodka, jeśli chcecie "na słono" odejmijcie 1,5 łyżki
cukru, a
sól zwiększcie do 0,5 łyżeczki. Porcja na 8 sztuk.
250 gramów
mąki pszennej30 ml
oleju20 gramów
drożdży40 gramów
cukru + 1 łyżeczka do zaczynu0,5 szklanki ciepłego
mleka1 rozbełtane
jajo do posmarowaniadowolne ziarenka do posypaniaszczypta
soliW
mleku rozprowadzić
drożdże z 1 łyżką
mąki i 1 łyżeczką
cukru, odstawić "do ruszenia".
Mąkę przesiać z
solą,
cukrem, dodać
olej, zaczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w omączonej misce pod przykryciem do podwojenia objętości.Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części.Z każdej z niej uformować wałeczek o długości około 35 cm, zważając na to, żeby końce były cieńsze niż reszta.
Następnie końce wałeczka zwinąć tak:
Następnie nasz "warkoczyk wywijamy tak, i jego końce przylepiamy do wierzchu precla (zróbmy to dokładnie, żeby nam się podczas pieczenia nie porozklejały).
Precelki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy rozkłóconym
jajem, posypujemy czym dusza zapragnie, u mnie
mak i
sezam, pieczemy na złoto w temperaturze 190 stopni ( u mnie około 15 minut).