ßßß Cookit - przepis na precle

precle

nazwa

Wykonanie

Pyszna przegryzka, można je zrobić w wersji na słodko lub wytrwanie Moja wersja jest słodka, jeśli chcecie "na słono" odejmijcie 1,5 łyżki cukru, a sól zwiększcie do 0,5 łyżeczki. Porcja na 8 sztuk.
250 gramów mąki pszennej
30 ml oleju
20 gramów drożdży
40 gramów cukru + 1 łyżeczka do zaczynu
0,5 szklanki ciepłego mleka
1 rozbełtane jajo do posmarowania
dowolne ziarenka do posypania
szczypta soli
W mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru, odstawić "do ruszenia".
Mąkę przesiać z solą, cukrem, dodać olej, zaczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w omączonej misce pod przykryciem do podwojenia objętości.
Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części.
Z każdej z niej uformować wałeczek o długości około 35 cm, zważając na to, żeby końce były cieńsze niż reszta.
Następnie końce wałeczka zwinąć tak:
Następnie nasz "warkoczyk wywijamy tak, i jego końce przylepiamy do wierzchu precla (zróbmy to dokładnie, żeby nam się podczas pieczenia nie porozklejały).
Precelki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy rozkłóconym jajem, posypujemy czym dusza zapragnie, u mnie mak i sezam, pieczemy na złoto w temperaturze 190 stopni ( u mnie około 15 minut).
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/precle.html