ßßß Cookit - przepis na Pyzy na parze

Pyzy na parze

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- pół litra mleka
- 50 g drożdży
- 3 łyżki oleju
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 25 g cukru
- trochę mąki do posypania stolnicy
Przygotowanie:
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać olej, wszystko wymieszać i wlać do mąki.
Następnie dodać jajka, sól i cukier, wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką pyzy.
Odstawić je na 20 minut żeby wyrosły.
Gotować na parze pod przykryciem ok 10-14 minut.
Gotowe pyzy najlepiej podawać z sosem pieczeniowym :)
Pyzy czekające na parowanie...
Gotowe pyzy :)
Ponieważ nie posiadam urządzenia do gotowania na parze, radziłam sobie w ten oto sposób... ;)
Źródło:http://paulinagotuje.blogspot.com/2013/04/pyzy-na-parze.html