Wykonanie
Składniki:- pół litra
mleka- 50 g
drożdży- 3 łyżki
oleju- 1 kg
mąki pszennej- 3
jajka- szczypta
soli- 25 g
cukru- trochę
mąki do posypania stolnicyPrzygotowanie:W letnim
mleku rozpuścić
drożdże, dodać
olej, wszystko wymieszać i wlać do
mąki.Następnie dodać
jajka,
sól i
cukier, wyrobić ciasto.Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką pyzy.Odstawić je na 20 minut żeby wyrosły.Gotować na parze pod przykryciem ok 10-14 minut.Gotowe pyzy najlepiej podawać z
sosem pieczeniowym :)Pyzy czekające na parowanie...
Gotowe pyzy :)
Ponieważ nie posiadam urządzenia do gotowania na parze, radziłam sobie w ten oto sposób... ;)