Wykonanie
Zwykle pełnoziarniste bułeczki wychodziły mi zbite i niezbyt pulchne. Z tymi było zupełnie inaczej. Polecam bardzo serdecznie ten przepis.Składniki:2 szk
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szk
mąki pszennej typ 5001/2 płaskiej łyżki
soli1/2 łyżki
cukru1
jajko3 łyżki
oleju3/4 szk ciepłego
mleka1/4 szk letniej
wody20g
drożdżyZ
drożdży,
wody,
mleka,
cukru i 1 łyżki
mąki zrobić zaczyn i odstawić. Pozostałe składniki umieścić w pojemniku, dodać zaczyn i dokładnie wyrobić, do momentu gdy przestanie się kleić (musiałam dosypać trochę
mąki). Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie zagnieść raz czy dwa i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować bułeczki
mlekiem, zrobić nacięcie i upiec w temp. 190st. C przez około 18-20min.Smacznego:)