ßßß Cookit - przepis na Pszenne chlebki PITA

Pszenne chlebki PITA

nazwa

Wykonanie

Długo zabierałam się do ich zrobienia, bo nie wiedziałam co mi wyjdzie. Chlebki pita jadłam dotychczas w szybkich barach, z farszem w postaci mięsa, surówek itp. Pomysł zaczerpnęłam z Piekarni Tatter .
Jak się okazało, można je zrobić bardzo łatwo w domu i są równie pyszne. Może nie są zbyt kształtne, ale za to są niesamowicie miękkie, zjadłabym je od razu po wyciągnięciu z piekarnika, bez żadnych dodatków :) A co włożymy do środka to już zależy tylko od nas :) Nawet przesmarowane masełkiem smakują wybornie :)
Co potrzebujemy : (6 sztuk)
ok 300 g mąki pszennej
20 g drożdży
120 ml wody
2 łyżki oleju
1 niepełna łyżeczka soli
1. W kilku łyżkach ciepłego (ale nie zagotowanego) mleka rozpuszczam drożdże. Można dodać 0,5 łyżeczki cukru, wtedy jeszcze lepiej rosną. Odstawiamy drożdże na kilka minut, aż zauważymy, że zaczęły "pracować". Wtedy dodajemy je do miski z pozostałymi składnikami. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i będzie łatwo odrywało się od ręki. Odstawiamy na ok 40 min, aż podrośnie.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich kulki. Stolnicę podsypujemy mąką i każdą kulkę rozwałkowujemy na grubość ok 5-6 mm. Pity odstawiamy jeszcze na jakieś 15 minut, aby troszkę urosły.
Pieczemy w 230 stopniach przez ok 8 minut. Możemy potrzymać dłużej jeśli chcemy, aby były bardziej zrumienione.
SMACZNEGO
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2013/02/pszenne-chlebki-pita.html