Wykonanie
Pizza danie popularne i lubiane teraz w wersji wegańskiej, z
serkiem „Mozzorella”.Składniki:Ciasto1, 5 szklanki
mąki pszennej razowej0,5 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
oleju½ łyżeczki
soliok. ¾ szklanki
wody1 łyżka
drożdzy suchychWszystko dokładnie mieszamy i odstawiawmy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu „ugniatamy” i wykładamy na blaszkę.Na ciasto układamy warstawmi sos do pizzy,
ser ala mozorella,
cebulę,
pieczarki,
pomidory i
oliwki. Solimy delikatnie warzywa. Oczywiście warzywa można użyć takie jakie lubimy. takie. Pieczemy w temperaturze 200C, przez ok 20 min.
Ser „mozzarella”¾ szklanki
nerkowców (najlepiej namoczonych)½ szklanki ugotowanej na gęsto
kaszy jaglanej jeszcze gorącą1 ząbek
czosnku2 łyżki
płatków drożdżowych2łyżki
soku z cytryny1łyżeczka agaru
Sól, sproszkowana
cebula,
kurkuma(tumeric),
przyprawa warzywnaWoda – dodajemy tyle aby uzyskać konsystencję gęstego kremuWszystkie składniki na
ser należy dobrze zmiksować, blenderze lub malakserze.Sos do pizzy możemy zrobić sami albo kupić. Kupujmy jednak w szklanym opakowaniu.