Wykonanie
Żółte sery zawierają duże ilości cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz
soli, czyli tych składników które wpływają na powstawanie chorób
serca i układu krążenia. Dlatego w
trosce o Państwa zdrowie proponujemy
sery wegańskie – bez cholesterolu i
mleka, ale za to smacznie i zdrowo.Składniki:1 szklanka namoczonych
orzechów nerkowców1 szklanka
wody1/2 szklanki
mleka sojowego1 ząbek
czosnku1/4 szklanki
soku z cytryny4-5 łyżeczek agaru (wegetariańska
żelatyna)4 łyżeczki
płatków drożdżowychsól,
pieprz,
przyprawa warzywnaWszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę i doprawiamy do smaku.
Orzechy najlepiej najpierw zmiksować w małej ilości
wody. Po zmiksowaniu wszystkich składników wylewamy zawartość do garnka i gotujemy kilka minut na małym ogniu, mieszjąc aż do zgęstnienia.
Potem wylewamy do naczynia, przykrywamy folią i wastawiamy do lodówki na kilka godzin.
Oczywiście taki
serek możemy zrobić w różnych wersjach.
Przepis na „serek cheddar” można znaleźć na blogu.