Wykonanie
Przez Marzena 31 października 2016
Makaron z
serem nie jest jakimś wielkim wynalazkiem, pochodzi z Europy i jak na
makaronowy kraj przystało to zasługa włoska już z XIV wieku. Początki kariery tego przepisu w Stanach zawdzięczamy, o dziwo prezydentowi Jeffersonowi. Obecnie można go kupić w po tej stronie "wielkej kałuży" wszędzie w bardzo taniej i sztucznej wersji albo porostu odwiedzić restaurację czy w fast food (menu dla dzieci)Najlepiej jednak pierwszy raz spróbować Mac and Chesse z przepisu takiego domowego reszta nie jest godna waszej wegańskiej uwagi. Danie to składa się przede wszystkim z
sera cheddar, tłuszczu,
mleka mąki i
makaronu.Dzisiaj u mnie klasyka amerykańskiej kuchni która od dobrych kilku lat gości na moim
stole z
serem własnej roboty. Przyznaję szczerze że próbowałam wiele
razy podzielić się z
wami tym super łatwym przepisem, który już w wielu wersjach pojawiał się na moim
stole. Wiecie jednak czasam trudno jest zrobić zdjęcie czegoś czego już nie ma.Składniki
makaron koniecznie kolanka - 1szklanka
dynia upieczona bez skórki - 1/2 szklankiorzeszki
nerkowce - 1/2- 3/4 szklanki
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżki
skrobia kukurydziana lub
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
przyprawa warzywna,
sól i
pieprz do smaku
papryka marynowana pimento (opcjonalnie) - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
woda lub
bulion warzywnyczosnek - 2-3 ząbki
mleko roślinne (ja użyłam
mleka migdałowego)
kurkuma (tumeric) - 1/4 łyżeczkiInstrukcje
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Składniki na
ser miksujemy na gładką masę dodając tyle
mleka aby uzyskać ok 800 ml.W naczyniu do pieczenia wykładamy ugotowany
makaron i zlewamy sosem następnie posypujemy
bułką tartą lub zmielonmi na
mąkę migdałami.Pieczemy w temp. 360 ok.50 - 60 min. na początku przykrywając folią.# Smakje równie wyśmienicie na drugi dzień podsmażona.# Zamiast dyni można użyć pieczoną
marchewkę, słodkie
ziemniaki, ugotowane
ziemniaki lub dodać więcej
orzechów nerkowców.