ßßß
Przez Marzena 31 października 2016Makaron z serem nie jest jakimś wielkim wynalazkiem, pochodzi z Europy i jak na makaronowy kraj przystało to zasługa włoska już z XIV wieku. Początki kariery tego przepisu w Stanach zawdzięczamy, o dziwo prezydentowi Jeffersonowi. Obecnie można go kupić w po tej stronie "wielkej kałuży" wszędzie w bardzo taniej i sztucznej wersji albo porostu odwiedzić restaurację czy w fast food (menu dla dzieci)Najlepiej jednak pierwszy raz spróbować Mac and Chesse z przepisu takiego domowego reszta nie jest godna waszej wegańskiej uwagi. Danie to składa się przede wszystkim z sera cheddar, tłuszczu, mleka mąki i makaronu.Dzisiaj u mnie klasyka amerykańskiej kuchni która od dobrych kilku lat gości na moim stole z serem własnej roboty. Przyznaję szczerze że próbowałam wiele razy podzielić się z wami tym super łatwym przepisem, który już w wielu wersjach pojawiał się na moim stole. Wiecie jednak czasam trudno jest zrobić zdjęcie czegoś czego już nie ma.Składnikimakaron koniecznie kolanka - 1szklankadynia upieczona bez skórki - 1/2 szklankiorzeszki nerkowce - 1/2- 3/4 szklankipłatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżkiskrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana - 1 łyżkaprzyprawa warzywna, sól i pieprz do smakupapryka marynowana pimento (opcjonalnie) - 2 łyżkisok z cytryny - 1 łyżkawoda lub bulion warzywnyczosnek - 2-3 ząbkimleko roślinne (ja użyłam mleka migdałowego)kurkuma (tumeric) - 1/4 łyżeczkiInstrukcjeMakaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Składniki na ser miksujemy na gładką masę dodając tyle mleka aby uzyskać ok 800 ml.W naczyniu do pieczenia wykładamy ugotowany makaron i zlewamy sosem następnie posypujemy bułką tartą lub zmielonmi na mąkę migdałami.Pieczemy w temp. 360 ok.50 - 60 min. na początku przykrywając folią.# Smakje równie wyśmienicie na drugi dzień podsmażona.# Zamiast dyni można użyć pieczoną marchewkę, słodkie ziemniaki, ugotowane ziemniaki lub dodać więcej orzechów nerkowców.