Wykonanie
Czas przygotowania: 15minutCzas gotowania: 15minutPrzez Marzena 22 stycznia 2015Wegański sos
serowy jest absolutnie pyszny, a wykonanie absolutnie proste!Zacząć należy od ugotowania
cieciorki.
Cieciorka to roślina strączkowa, więc przed gotowaniem moczymy ją przez ok. 8 godzin (najlepiej namoczyć na noc). Po namoczeniu gotujemy przez około 1 godzinę. Czas gotowania wydatnie skracamy (mniej więcej do 30 minut) gotując w szybkowarze (Przed używaniem szybkowara należy zapoznać się z instrukcją obsługi i bezwzględnie stosować się do jej zaleceń).
Cieciorka tak dobrze rozgotowuje się w szybkowarze, że po pierwszej próbie nigdy nie powróciłam do gotowania jej w garnku. Zwykle gotuję dużą ilość, a
potem zamrażam woreczkach. Dzięki temu mam zawsze pod ręką ugotowaną, którą
mogę natychmiast użyć do jakiegoś dania. Gdy ten etap mamy za sobą, szybkość przygotowania tej potrawy zależy wyłącznie od naszej sprawności w kuchni.Udanego kucharzenia! Sos
serowy pokocha każdy.Składniki
cieciorka ugotowana - 4-5 szklanek
orzechy nerkowca (cashew) - 1 szklanka
mlego roślinne (ja użyłam
mleka migdałowego) - 2,5 szklanki
skrobia kukurydziana - 2 łyżkiwędzona
papryka - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
przyprawa warzywna - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
papryka marynowana pimento - 1/4 szklanki
płatki drożdżowe - 4 łyżki
olej - 3 łyżkiInstrukcje1. Wszystkie składniki (oprócz
cieciorki) miksujemy w blenderze na jednolitą masę.2. Wlewamy do garnka z ugotowaną
cieciorką i zagotowujemy doprawiając
solą i
pieprzem.3. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty po zagotowaniu dodać
mleka lub
wody i ponownie zagotować.Jeśli w przepisie chcesz użyć
przyprawy warzywnej domowej roboty (cez konserwantów, tłuszczów typu trans i innych zbędnych składników) skorzystaj koniecznie z poniższego przepisu:
PRZYPRAWA WARZYWNA W PROSZKU DOMOWEJ ROBOTY