ßßß
Czas przygotowania: 15minutCzas gotowania: 15minutPrzez Marzena 22 stycznia 2015Wegański sos serowy jest absolutnie pyszny, a wykonanie absolutnie proste!Zacząć należy od ugotowania cieciorki. Cieciorka to roślina strączkowa, więc przed gotowaniem moczymy ją przez ok. 8 godzin (najlepiej namoczyć na noc). Po namoczeniu gotujemy przez około 1 godzinę. Czas gotowania wydatnie skracamy (mniej więcej do 30 minut) gotując w szybkowarze (Przed używaniem szybkowara należy zapoznać się z instrukcją obsługi i bezwzględnie stosować się do jej zaleceń). Cieciorka tak dobrze rozgotowuje się w szybkowarze, że po pierwszej próbie nigdy nie powróciłam do gotowania jej w garnku. Zwykle gotuję dużą ilość, a potem zamrażam woreczkach. Dzięki temu mam zawsze pod ręką ugotowaną, którą mogę natychmiast użyć do jakiegoś dania. Gdy ten etap mamy za sobą, szybkość przygotowania tej potrawy zależy wyłącznie od naszej sprawności w kuchni.Udanego kucharzenia! Sos serowy pokocha każdy.Składnikicieciorka ugotowana - 4-5 szklanekorzechy nerkowca (cashew) - 1 szklankamlego roślinne (ja użyłam mleka migdałowego) - 2,5 szklankiskrobia kukurydziana - 2 łyżkiwędzona papryka - 1 łyżeczkapieprz cayenne - 1/2 łyżeczkisól - 1/2 łyżeczkiprzyprawa warzywna - 1 łyżeczkasok z cytryny - 2 łyżkiczosnek - 2 ząbkipapryka marynowana pimento - 1/4 szklankipłatki drożdżowe - 4 łyżkiolej - 3 łyżkiInstrukcje1. Wszystkie składniki (oprócz cieciorki) miksujemy w blenderze na jednolitą masę.2. Wlewamy do garnka z ugotowaną cieciorką i zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem.3. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty po zagotowaniu dodać mleka lub wody i ponownie zagotować.Jeśli w przepisie chcesz użyć przyprawy warzywnej domowej roboty (cez konserwantów, tłuszczów typu trans i innych zbędnych składników) skorzystaj koniecznie z poniższego przepisu:PRZYPRAWA WARZYWNA W PROSZKU DOMOWEJ ROBOTY