Wykonanie
Uwielbiam lazanię, jednak ilość
sera w przepisie jest zbyt przerażająca, aby ją jeść.
Sery są źrodłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę, czy pośrednio mogą przyczynić się do wystąpienia choroby Alzheimera.Dla wszystkich, którzy uwielbiają włoską kuchnię proponujemy lazanię bez
makaronu, bez przerażenia – pełna satysfakcja… i do tego smaczna.Składniki:1
bakłażan1
cukinia1 kostka
tofu 300g2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej4 łyżki
płatków drożdżowych2
ziemniaki4 ząbki
czosnkuPrzyparwa warzywna,
sól,
pieprz,
kurkuma,
paryka chipotle (najlepiej wędzona),
pieprz cayenne,
tymianekBakłażan i
cukinię kroimy w plastry o grubości 1 cm, solimy i odstawimy na 30 min. Wycieramy z
wody i podsamżamy na odrobinie
oleju na patelni, pod przykryciem, na małym ogniu, aż zmiękną (można dołożyć też pokrojone
ziemniaki).
Tofu miksujemyw blenderze z 1 łyżeczką
skrobi kukurydzianej,
solą,
pieprzem ziołowym, i
przyprawą warzywną.
Sos pomidorowy, gotowy albo domowej roboty.*
Czosnek podsmażamy na lekko jasnobrązowy kolor i dodajemy na koniec świeży
tymianek.
Ziemniaki cieniutko pokrojone mieszamy z podsmażonym
czosnkiem,
oliwą i
tymiankiem poduszamy na patelni.*
Sos pomidorowy domowej roboty:
pomidory bez skórki i nasion miksujemy w blenderze z 2 łyżeczkami
przecieru pomidorowego, 1 ząbkiem
czosnku, listkami
bazyli,
solą i
pieprzem ziołowym, 1 łyżką
oleju,.Układamy warstwami:
Sos pomidorowyBakłażan i
cukinniaTofuZiemniakiSer z
nerkowcaBakłażn,
cukiniaTofuSer z
nerkowca (cashew)*
Sos pomidorowy*
Ser z
nerkowca (cashew)1 szklanka
nerkowcaWoda lub
mleko sojowe4 łyżki platków
drożdżowych1 do 2 łyżeczek
skrobi kukurydzianejSól,
sok z cytryny,
przyprawa warzywna,
kurkuma,
pieprz.Wszystkie składniki zalewamy gorącą
wodą (wtedy lepiej się z miksują na kremową masę), albo możemy je namoczyć wcześniej w wodzie i miksujemy w blenderze.
Wody dodajemy tyle aby uzyskać kremową konsystencję
serka.
Foto M. Bojko