Wykonanie
Naukowcy z Amerykańskiego Deparatmentu Rolnictwa stwierdzili, że w
bakłażanie dominującym przeciwutleniaczem jest kwas chlorogenowy . Kwas ten ma dużą zdolność do zwalczania wolnych rodników, może wpłynąć na obniżenie „złego cholesterolu” (LDL) i wykazuje działanie przeciwwirusowe.
Bakłażan, inaczej
oberżyna (eggplant), oferuje także dużą ilośc potasu, magnezu, fosforu i innych składników. Zapraszamy na
bakłażana w super prostej potrawie.Składniki:1 średniej wielkości
bakłażan1-2 opakowania
przecieru pomidorowegoprzyprawy:
zioła włoskie,
sól„Serek mozzerella”3/4 szkalnki
nerkowców1/4 szkalnki
tofu5 łyżek
płatków drożdżowych2 łyżki ugotowanego
makaronupieprz,
sól ,
przyprawa warzywna,
sok z cytryny,
pieprz cayennemleko sojowe (tyle, aby uzyskać gęsty krem)Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na kremową masę.
Bakłażan kroimy w plastry (1-1,5 cm)Na patelnię lub żaroodporne naczynie wlewamy rozpuszczony z
wodą i
przyprawami przecier pomidorowy (możemy użyć gotowy
sos pomidorowy) i kładziemy plastry
bakłażana. Pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni pod przykryciem . Pod koniec pieczenia polewamy „serem” i zapiekamy jeszcze 5-8 min. Tak wygląda po upieczeniu. Podajemy z
ziemniakami lub spagetti.