ßßß Cookit - przepis na Serek „cheddar”

Serek „cheddar”

nazwa

Wykonanie

Osoby poszukujące alternatywy serów – bez cholesterolu, bez mleka, bez dużej zawrtości sodu – zapraszamy do zrobienia „serka cheddar”.
Składniki:
1 szklanka wody
1 szklanka orzechów nerkowców
1/2 szklanki mleka sojowego
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki płatków drożdżowych
3-4 łyżeczek agaru (żelatyny roślinnej)
4 łyżki papryki pimento lub papryki konserwowej
1/5 szklanki soku z cytryny
sól, przyprawa warzywna, sproszkowana cebula, pieprz ziołowy
Orzechy moczymy w wodzie na kilka godzin, albo przez noc. Namoczone lepiej się miksują na kremową masę.
Wszystkie składniki miksujemy, wlewamy do garnka i gotujemy ciągle mieszając przez 3-4 min. Po ugotowaniu wylewamy do naczynia spłukanego wewnątrz zimną wodą. Wygładzamy powierzchnię, przykrywamy folią, wstawimy do lodówki. Serek gotowy jest do spożycia po wystudzeniu.
Foto M. Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/serek-cheddar