Osoby poszukujące alternatywy serów – bez cholesterolu, bez mleka, bez dużej zawrtości sodu – zapraszamy do zrobienia „serka cheddar”.Składniki:1 szklanka wody1 szklanka orzechów nerkowców1/2 szklanki mleka sojowego1 ząbek czosnku3 łyżeczki płatkówdrożdżowych3-4 łyżeczek agaru (żelatyny roślinnej)4 łyżki papryki pimento lub papryki konserwowej1/5 szklanki soku z cytrynysól, przyprawa warzywna, sproszkowana cebula, pieprzziołowyOrzechy moczymy w wodzie na kilka godzin, albo przez noc. Namoczone lepiej się miksują na kremową masę.Wszystkie składniki miksujemy, wlewamy do garnka i gotujemy ciągle mieszając przez 3-4 min. Po ugotowaniu wylewamy do naczynia spłukanego wewnątrz zimną wodą. Wygładzamy powierzchnię, przykrywamy folią, wstawimy do lodówki. Serek gotowy jest do spożycia po wystudzeniu.Foto M. Bojko