ßßß Cookit - przepis na PASZTET Z PESTEK DYNI + film

PASZTET Z PESTEK DYNI + film

nazwa

Wykonanie

Pestki dyni są bardzo dobrym źródłem fitosteroli, które zapobiegają chorobom serca.
Tym razem proponujmy zrobienie z nich smacznego pasztetu, który będzie idealny na kanapki.
Składniki:
1 szklanka łuskanych pestek z dyni
ok.2 szklanki gorącej wody lub mleka sojowego
2 bułki grahamki lub 2 kromki razowego chleba
3 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego
½ łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki sproszkowanego lub 2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli lub do smaku
1 duża cebula
½ papryki czerwonej (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju
1 łyżka płatków drożdżowych
Wykonanie:
Pestki z dyni zmielić na proszek, zalać (ok.) 1 szklanką gorącej wody.
Cebulę, czosnek i paprykę drobno posiekać i podsmażyć.
Grahamki namoczyć w ok.1 szklance gorącej wody lub mleka.
Wszyskie składniki wrzucamy do blendera albo malaksera i miksujemy.
Zmiksowaną masę wylewamy do wysmarowanej olejem formy i pieczemy w temperaturze około 200C (380F) przez około 1 godz.
Foto M. Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pasztet-z-pestek-dyni