Pestki dyni są bardzo dobrym źródłem fitosteroli, które zapobiegają chorobom serca.Tym razem proponujmy zrobienie z nich smacznego pasztetu, który będzie idealny na kanapki.Składniki:1 szklanka łuskanych pestek z dyniok.2 szklanki gorącej wody lub mleka sojowego2 bułki grahamki lub 2 kromki razowego chleba3 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego½ łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku½ łyżeczki pieprzuziołowego½ łyżeczki sproszkowanego lub 2 ząbki czosnku½ łyżeczki soli lub do smaku1 duża cebula½ papryki czerwonej (opcjonalnie)2-3 łyżki oleju1 łyżka płatkówdrożdżowychWykonanie:Pestki z dyni zmielić na proszek, zalać (ok.) 1 szklanką gorącej wody.Cebulę, czosnek i paprykę drobno posiekać i podsmażyć.Grahamki namoczyć w ok.1 szklance gorącej wody lub mleka.Wszyskie składniki wrzucamy do blendera albo malaksera i miksujemy.Zmiksowaną masę wylewamy do wysmarowanej olejem formy i pieczemy w temperaturze około 200C (380F) przez około 1 godz.Foto M. Bojko