Placki ziemniaczane to po prostu smakowite danie, szczególnie jesienią. Zamiast jajek dodaję siemię lniane, które nie tylko doskonale je wiąże, ale również smakowo „udaje” jajko. Oczywiście, podaję placki ze śmietanąsojową lub majonezem z kalafiora (przepis wkrótce). Smietanęsojową robię tak jak majonez z tofu, ale dodaję więcej soku z cytryny a mniej oleju.Foto: M.BojkoSkładniki:10 średniej wielkości ziemniaków1 duża cebula1 ząbek czosnku¼ szklanki oleju2-3 łyżki zmielonego złotego siemienia lnianego lub 2 łyżki szałwi hiszpańskiej (chia seeds)1 łyżka płatkówdrożdżowych1 łyżka mąkiSól, pieprzziołowyWykonanie:Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, dajemy do blendera lub malaksera i miksujemy. Zmiksowane ziemniaki przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z resztą składników.Odstawiamy na ok. 1 godz. aby siemię lniane zaczęło „wiązać” resztę składników. Potem smażymy na oleju. Możemy też piec w piekarniku w temp. 400F (ok. 200C) przez ok. 20 min. Przed pieczeniem należy placki popryskać olejem i nastawić piekarnik na opcje broil. Piec do momentu zarumienienia.