ßßß
Foto: M.BojkoSkładniki:10 średniej wielkości ziemniaków1 duża cebula1 ząbek czosnku¼ szklanki oleju2-3 łyżki zmielonego złotego siemienia lnianego lub 2 łyżki szałwi hiszpańskiej (chia seeds)1 łyżka płatków drożdżowych1 łyżka mąkiSól, pieprz ziołowyWykonanie:Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, dajemy do blendera lub malaksera i miksujemy. Zmiksowane ziemniaki przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z resztą składników.Odstawiamy na ok. 1 godz. aby siemię lniane zaczęło „wiązać” resztę składników. Potem smażymy na oleju. Możemy też piec w piekarniku w temp. 400F (ok. 200C) przez ok. 20 min. Przed pieczeniem należy placki popryskać olejem i nastawić piekarnik na opcje broil. Piec do momentu zarumienienia.