ßßß Cookit - przepis na Wegańskie naleśniki z dynią

Wegańskie naleśniki z dynią

nazwa

Wykonanie

Sezon na dynię dobiega końca, więc podajemy jeszcze jedną propozycję wykorzystania tego cudownego warzywa! :D
Składniki na ciasto:
szklanka mleka sojowego
szklanka wody
szklanka mąki orkiszowej
łyżka siemienia lnianego
3 łyżki gorącej wody
olej do smażenia
Składniki na farsz;
800g dyni
mała cebulka
2 ząbki czosnku
5 pomidorów suszonych
łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto- siemię lniane zmielić w młynku, zalać 3 łyżkami gorącej wody, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje.
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i wodę, siemię lniane i wszystko razem zmiksować na gładką masę.
Rozgrzać trochę oleju na patelni, usmażyć naleśniki.
Farsz- dynię pokroić na kawałki, rozłożyć na papierze do pieczenia albo folii aluminiowej, polać odrobiną oliwy i piec przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Na patelni rozgrzać olej, zeszkić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać dynię i rozdrobnić ją np. za pomocą widelca. Następnie dodać pokrojone suszone pomidory, przyprawy i wymieszać.
Naleśniki posmarować farszem, zawinąć i... smacznego! :)
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2014/11/weganskie-nalesniki-z-dynia.html