Wykonanie
Sezon na
dynię dobiega końca, więc podajemy jeszcze jedną propozycję wykorzystania tego cudownego warzywa! :D
Składniki na ciasto:szklanka
mleka sojowegoszklanka
wodyszklanka
mąki orkiszowejłyżka
siemienia lnianego3 łyżki gorącej
wodyolej do smażeniaSkładniki na farsz;800g dynimała
cebulka2 ząbki
czosnku5
pomidorów suszonychłyżka
olejusól,
pieprzPrzygotowanie:Ciasto-
siemię lniane zmielić w młynku, zalać 3 łyżkami gorącej
wody, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje.Do miski wsypać
mąkę, wlać
mleko i
wodę,
siemię lniane i wszystko razem zmiksować na gładką masę.Rozgrzać trochę
oleju na patelni, usmażyć naleśniki.Farsz-
dynię pokroić na kawałki, rozłożyć na papierze do pieczenia albo folii aluminiowej, polać odrobiną
oliwy i piec przez 20 minut w temp. 180 stopni.Na patelni rozgrzać
olej, zeszkić pokrojoną w kostkę
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Dodać
dynię i rozdrobnić ją np. za pomocą widelca. Następnie dodać pokrojone
suszone pomidory,
przyprawy i wymieszać.Naleśniki posmarować farszem, zawinąć i... smacznego! :)