ßßß
Cookit - przepis na PASZTET Z TOFU
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
PASZTET Z TOFU
Składniki
Tofu
Cebula
Czosnek
Płatki śniadaniowe
Drożdże
siemię lniane
Mąka sojowa
Chleb razowy
Mleko sojowe
Orzech włoski
Sól
Pieprz
Zioła
Pieprz cayenne
Wykonanie
W ok. 110g
tofu
znajduje się aż 35 % dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na żelazo. Dobra wiadomość dla osób walczących z nadwagą,
tofu
jest niskokaloryczne. Na ok. 1/2 szklanki
tofu
przypada tylko 94 kcal natomiast taka sama ilość
wołowiny
zawiera 331 kacal, a
ser żółty
320kcal.
Tofu
oraz
chleb razowy
to połączenie tworzy pełnowartościowe
białko
.
Składniki:1 kostka
tofu
ok. 400g1 duża
cebula
3 ząbki
czosnku
4 łyżki
płatków
drożdżowych
3 łyżki zmielonego
siemienia lnianego
1 łyżka
mąki sojowej
(opcjonalnie)2 kromki
razowego chleba
½ szkalanki
mleka sojowego
lub mniej1 szklanka zmielonych
orzechów włoskich
Sól
,
pieprz
ziołowy
,
pieprz cayenne
,
zioła
włoskie
Cebulę
,
czosnek
kroimy w kostkę i smażymy na patelni.
Chleb
moczymy w
mleku sojowym
. Następnie wszystkie składniki dajemy do malaksera czy robota kuchennego i dobrze miksujemy. Wykładamy na blaszkę wysmarowaną
olejem
i posypaną
bułką tartą
. Pieczemy w piekarniku ok 50 min w temp. 375F(200C). Podawać na kanapki z
pomidorkiem
lub z
ogórkiem kiszonym
.Z tego przepisu na pasztet można też zrobić kotlety.
Źródło:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pasztet-z-tofu
Przepisy powiązane
KOTLETY Z PESTEK DYNI
PASZTET Z PESTEK DYNI + film
KOTLETY ZE SZPINAKU I CIECIORKI
Klopsy orzechowe z tofu
Wegańskie PLACKI ZIEMNIACZANE
Składniki powiązane (0)