ßßß
Składniki:1 kostka tofu ok. 400g1 duża cebula3 ząbki czosnku4 łyżki płatków drożdżowych3 łyżki zmielonego siemienia lnianego1 łyżka mąki sojowej (opcjonalnie)2 kromki razowego chleba½ szkalanki mleka sojowego lub mniej1 szklanka zmielonych orzechów włoskichSól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, zioła włoskieCebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Chleb moczymy w mleku sojowym. Następnie wszystkie składniki dajemy do malaksera czy robota kuchennego i dobrze miksujemy. Wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w piekarniku ok 50 min w temp. 375F(200C). Podawać na kanapki z pomidorkiem lub z ogórkiem kiszonym.Z tego przepisu na pasztet można też zrobić kotlety.