„Jedną z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania jest stosowanie diety opartej na nie rafinowanych produktach roślinnych.”W sam raz do obiadu koltlety z cieciorki ze szpinakiem. Zawierają białko pełnowartościowe, wapń, błonnik, żelazo, kwas foliwy i wiele innych porządanych składników.Składniki :3/4 szklanki rozmrożonego pokrojonego szpinaku1 1/2 szklanki cieciorki1/4 szklanki tofu2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego1 mała cebula3 ząbki czosnku1/3 szklanki mąki z cieciorki lub mąki sojowejsól, pieprzziołowyCebulę i czosnek podsmażamy ok. 5 min. na oleju, dodajemy szpinak i smażymy dalej 5 min.Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym obtaczamy w zmielonych nasionach słonecznika. Smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Z przepisu otrzymamy ok. 9 kotletów.Foto:M.Bojko