Wykonanie
Jednym z najbardziej popularnych postanowień noworocznych jest zadbanie o swoją sylwetkę, czyli odchudzanie. Dodałabym do tego postanowienia również troszkę
troski o zdrowie i wprowadzenie do swojej kuchni potraw nie zawierających produktów pochodzenia zwierzęcego.Klopsy z
soczewicy zielonej są nie tylko smaczne, ale pomogą nam w dotrzymaniu danego sobie samemu słowa…Składniki:1 szklnka
zielonej soczewicy1 łyżka
mąki z
cieciorki lub
mąki sojowej3/4 szklanki
bułki tartej1 łyżka zmielonego
siemienia lnianego2 łyżki
płatków drożdżowych1 łyżka
skrobii kukurydzianejPrzyprawy:
sól,
pieprz, sproszkowany
czosnek i
cebula,
przyprawa warzywanaSoczewicę mielimy na proszek w młynku do
kawy. Mieszamy z resztą składników i zalewamy gorącą
wodą lub
bulionem warzywnym do usyskania w miarę gęstej konsystencji.Odstawiamy na 10 min, a nastpnie formujemy klopsy. Podsmażamy je na patelni – na
oleju.
Po podsmażerniu dolewamy do patelnii
wody i dusimy pod przykryciem przez 1o -15 min. Podajemy w
sosie pomidorowym np. z
ryżem,
ziemniakami,
makaronem, lub
makaronem z
cukini *.*
Makaron z
cukinni –
makaron z
cukini uzyskujemy przez oranie
cukini w cienkie paseczki/wstążki, przy użyciu np. obieraczki do warzyw. Wstążki te można podsmażyć z
przyprawami lub spożywać na surowo dodając do smaku
sól,
sok z cytryny i odrobinę
oleju. Taki
makaron jest niskokaloryczny i zdrowy.
Foto: M.Bojko