Przez Marzena 7 stycznia 2018Składnikiziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) - 2 3 dużeczosnek - 1 ząbekcebula - 1 sztukapieprz, sól i przyprawa warzywana do smakuok 2-3 łyżek mąkizłote siemię lniane lub nasiona chia - 2 łyżkiNadzienie pieczarkowepieczarki lub grzyby leśne pokrojone w kostkę - 0,40 dkagcebula - poszatkowana - 1 dużaczosnek-poszatkowany - 1 ząbekInstrukcje1, Obrane ziemniakicebulę, czosnek, mąkę, siemię lniane i przyprawy miksujemy w blenderze na gładką masę i odstawiamy na 10 min.Mamy uzyskać konsystencję gęstej śmietany.2. Smażymy na patelni formując jeden duży dość cienki placek ( jak na omlet) na początku zasmażamy na średnim ogniu a potem zmniejszamy żeby się upiekły a nie spaliły.3. Pieczarki kroimy na kostkę a cebulę na plastry lub kostkę i wraz z czosnkiemprzyprawami dobrze zasmażmy4. Podajemy placki z nadzieniem zawiniętym jak przy omlecie. Rewelacyjnie smakują z surówką z marchewki.Wychodzi ok 4 dużych placków