ßßß
Składniki:3 szklanki mąki żytniej2 szklanki maślankiSzczypta soliWykonanie:Mąkę przesiać przez sito i dodać sól. Wlewać maślankę jednocześnie formując ciasto.W sklepach można spotkać maślanki o różnej gęstości, dlatego nie należy wlewać od razu całej ilości, bo może się okazać że wystarczy odrobina mniej. Ciasto musi być zbite, lekko klejące. Ciasto należy ugniatać chwilę dłużej, niż tradycyjne z mąki pszennej. Odłożyć ciasto na około pół godziny (przykryte ściereczką).Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto, wycinać kółeczka i nakładać dowolny farsz.Propozycja lekkiego farszu:Składniki:25 dag szpinaku20 dag twarogu1 cebula3 ząbki czosnku2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego)Sól i pieprz
Wykonanie:Cebulę drobno pokroić, podsmażyć, następnie dodać świeży lub rozmrożony szpinak (odsączony z wody). Dodać twaróg, zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Aby farsz dobrze się nakładał na ciasto (i nie wypływał) należy go zagęścić. Ja używam do tego zmielone siemię lniane, które doskonale spaja farsz. Alternatywą (jeżeli nie mielibyście go pod ręką) może być białko z jajka, które również zetnie nam farsz, przez co lepienie pierożków będzie dużo łatwiejsze.W między czasie zagotować wodę, posolić. Wrzucać pierogi do wrzącej wody, gotować do wypłynięcia (+ / - 2 minuty). Podawać polane oliwą z oliwek.