Wykonanie
Uwielbiam pierogi, jednak nie są zbyt dietetyczne... to istna bomba kaloryczna! niestety!Ale ja tak łatwo nie rezygnuję z tego co lubię :) Postanowiłam więc zrobić wersję light, dla łakomczuchów dbających o linię.Niestety naczytałam się na wielu stronach, forach internetowych, że
mąka żytnia nie chce się sklejać, a dodawanie większej ilości
mąki z kolei sprawia, że ciasto jest twarde. Dlatego pomyślałam o
maślance, która zmiękcza ciasto, które staje się mięciutkie, lekkie, pyszne i łatwiejsze w "obróbce". Spróbowałam iiii wyszły wprost przepyszne ! Naprawdę polecam! Przy lepieniu pierożków, również nie było żadnych problemów. Formowały się idealnie, jak z tradycyjnej
mąki pszennej.Jak w temacie dietetycznej kuchni to farsz przygotowałam również lekki- ze
szpinaku i
twarogu (a za "klej" posłużyło mi zdrowe
siemię lniane")
Składniki:3 szklanki
mąki żytniej2 szklanki
maślankiSzczypta
soliWykonanie:
Mąkę przesiać przez sito i dodać
sól. Wlewać
maślankę jednocześnie formując ciasto.W sklepach można spotkać
maślanki o różnej gęstości, dlatego nie należy wlewać od razu całej ilości, bo może się okazać że wystarczy odrobina mniej. Ciasto musi być zbite, lekko klejące. Ciasto należy ugniatać chwilę dłużej, niż tradycyjne z
mąki pszennej. Odłożyć ciasto na około pół godziny (przykryte ściereczką).Stolnicę posypać
mąką, rozwałkować ciasto, wycinać kółeczka i nakładać dowolny farsz.Propozycja lekkiego farszu:Składniki:25 dag
szpinaku20 dag
twarogu1
cebula3 ząbki
czosnku2 łyżki
siemienia lnianego (zmielonego)
Sól i
pieprzWykonanie:
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć, następnie dodać świeży lub rozmrożony
szpinak (odsączony z
wody). Dodać
twaróg, zmiażdżony
czosnek i przyprawić
solą i
pieprzem. Aby farsz dobrze się nakładał na ciasto (i nie wypływał) należy go zagęścić. Ja używam do tego zmielone
siemię lniane, które doskonale spaja farsz. Alternatywą (jeżeli nie mielibyście go pod ręką) może być
białko z
jajka, które również zetnie nam farsz, przez co lepienie pierożków będzie dużo łatwiejsze.W
między czasie zagotować
wodę, posolić. Wrzucać pierogi do wrzącej
wody, gotować do wypłynięcia (+ / - 2 minuty). Podawać polane
oliwą z oliwek.