Wykonanie
Czas przygotowania: 15minutCzas gotowania: 30-40minutPrzez Agnieszka 16 kwietnia 2015Te klopsy możemy serwować zarówno jako kotlety, kulki do spaghetti, czy też podawać je z sosem. Sprawdzają się w każdej postaci. Dzięki zawartości
tofu,
orzechów pekan i
płatków drożdżowych są bogate w
białko, witaminy z grupy B i witaminę E oraz wiele cennych składników odżywczych.„Tofu nazywane jest cudownym pokarmem . Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i nie zawiera cholesterolu. 4 uncje
tofu (około 113 gramów) pokrywa 18 procent dziennego zapotrzebowania na proteiny oraz 14 procent dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega 3”. („ 101 Best Vegan Food ”)Składniki
tofu - 1 szt (około 500 g)drobno pokrojona
cebula - 1 i 1/2 szt.
płatki drożdżowe - 1/2 szklanki
sól - 2 łyżeczki
pieprz - do smaku
płatki kukurydziane - 2-3 szklankirozdrobnione
orzechy włoskie lub pekan - 1 szklanka
bułka tarta - 1/2 szklanki
czosnek granulowany - 1 łyżeczkaInstrukcje1.
Tofu odcedzamy z
wody i rozgniatamy ręką lub widelcem w misce.2. Dodajemy
cebulę,
płatki drożdżowe,
orzechy i mieszamy. Następnie dodajemy 2 szklanki
płatków kukurydzianych (jeśli konsystencja farszu jest za rzadka dodajemy kolejne pół szklanki lub szklankę; ilość
płatków kukurydzianych zależy od tego, jak dobrze odcisnęliśmy
wodę z
tofu). Na koniec dodajemy
bułkę tartą i doprawiamy całość
solą,
czosnkiem i
pieprzem ziołowym.3. Nabieramy około 3 łyżek farszu do ręki i kształtujemy kulki. Układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 185 C (350 F), aż klopsy się zarumienią (czas pieczenia zależy od tego, jak mokry był nasz farsz).4. Po upieczeniu serwujemy z
sosem grzybowym (ale smakują też dobrze bez dodatków).