ßßß
Składniki:2 kostki tofu (twarde lub extra twarde)1 papryka czerwona1 papryka zielona1 średnia cebula3 ząbki czosnkuOk. 2 łyżki płatków drożdżowychSól, pieprz, kurkumaWykonanie:Tofu kroimy na kostki wielkości ok. 1 cm, lekko solimy, posypujemy kurkumą i podsmażamy na oleju (pamiętajmy, że w miarę odparowywania wody wzrasta koncentracja soli). Smażymy do momentu lekkiego zarumienienia i stwardnienia krawędzi tofu.Paprykę i cebulę kroimy na nieduże kosteczki, lekko solimy i podsmażamy na oleju w osobnej patelni. Smażymy na dość dużym ogniu intensywnie mieszając (stir fry), aż papryka zmięknie a cabula leciutko się zarumieni. Na sam koniec dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.Usmażone tofu i warzywa mieszamy razem dodając płatki drożdżowe i delikatnie dusimy razem na małym ogniu przez ok. 5 minut.Tak przygotowane tofu najlepiej smakuje z pieczywem, ale można też próbować innych kombinacji – z ryżem, kaszami, itp.