Wykonanie
Tofu jest dobrym źródłem roślinnych protein, wapnia i żelaza. Często zastanawiamy się jednak na tym, …jak TO jeść?! Poniżej jedna z propozycji.
Składniki:2 kostki
tofu (twarde lub extra twarde)1
papryka czerwona1
papryka zielona1 średnia
cebula3 ząbki
czosnkuOk. 2 łyżki
płatków drożdżowychSól,
pieprz,
kurkumaWykonanie:
Tofu kroimy na kostki wielkości ok. 1 cm, lekko solimy, posypujemy
kurkumą i podsmażamy na
oleju (pamiętajmy, że w miarę odparowywania
wody wzrasta koncentracja
soli). Smażymy do momentu lekkiego zarumienienia i stwardnienia krawędzi
tofu.
Paprykę i
cebulę kroimy na nieduże kosteczki, lekko solimy i podsmażamy na
oleju w osobnej patelni. Smażymy na dość dużym ogniu intensywnie mieszając (stir fry), aż
papryka zmięknie a
cabula leciutko się zarumieni. Na sam koniec dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę
czosnek.Usmażone
tofu i warzywa mieszamy razem dodając
płatki drożdżowe i delikatnie dusimy razem na małym ogniu przez ok. 5 minut.Tak przygotowane
tofu najlepiej smakuje z
pieczywem, ale można też próbować innych kombinacji – z
ryżem,
kaszami, itp.