ßßß Cookit - przepis na Smażone tofu z paryką

Smażone tofu z paryką

nazwa

Wykonanie

Tofu jest dobrym źródłem roślinnych protein, wapnia i żelaza. Często zastanawiamy się jednak na tym, …jak TO jeść?! Poniżej jedna z propozycji.
Składniki:
2 kostki tofu (twarde lub extra twarde)
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
Ok. 2 łyżki płatków drożdżowych
Sól, pieprz, kurkuma
Wykonanie:
Tofu kroimy na kostki wielkości ok. 1 cm, lekko solimy, posypujemy kurkumą i podsmażamy na oleju (pamiętajmy, że w miarę odparowywania wody wzrasta koncentracja soli). Smażymy do momentu lekkiego zarumienienia i stwardnienia krawędzi tofu.
Paprykę i cebulę kroimy na nieduże kosteczki, lekko solimy i podsmażamy na oleju w osobnej patelni. Smażymy na dość dużym ogniu intensywnie mieszając (stir fry), aż papryka zmięknie a cabula leciutko się zarumieni. Na sam koniec dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Usmażone tofu i warzywa mieszamy razem dodając płatki drożdżowe i delikatnie dusimy razem na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Tak przygotowane tofu najlepiej smakuje z pieczywem, ale można też próbować innych kombinacji – z ryżem, kaszami, itp.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/smazone-tofu-z-paryka