Wykonanie
Sałatka ta będzie zdecydowanie piknikowym
hitem. Nalepiej smakuje przygotowana dzień wcześniej, gdyż wtedy dobrze dobrane
przyprawy zdążą wykonać swoje zadanie. Taka zimna z lodówki idelanie spełni oczekiwania naszych piknikowych czy grilowych gości szczególnie wówczas, kiedy doskwierać będzie upał. Ale co tam goście, na codzień też się przyda do pracy i szkoły, a dzięki prostocie wykonania nawet na wakacjach.Składniki:11/2 kostki
tofu 600 g1
czerwona papryka – pokroć w kosteczkę1 pęczek
szczypiorku – posiekać2 pałki
selera – posiekać2 ząbki
czosnku – przecisnąć przez praskęSos do sałatki:1 1/2 łyżki
sosu sojowego4 łyżeczki
musztardy3 łyżki
płatków drożdżowych – opcjonalnie
sól (najlepiej czarna) do smaku2 łyżeczki sproszkowanej
cebuli4 czubate łyżki
majonezu sojowego lub
majonezu z
ziemniaka (można więcej)
pieprz ziołowy11/2 łyżeczki
kurkumy (tumeric)
Tofu wyciągamy z opakowania i odciskamy
wodę1 kostkę
tofu kroimy w kosteczki a 1/2 kostki rozdrabniamy widelcem (możemy całość pokroić w kostkę, mi jednak smakuje bardziej jak część
tofu jest po prostu rozgnieciona)Wszystko zaprawiamy sosem do sałatki i odstawiamyWarzywa kroimy w drobną kostkęMieszamy z przygotowanym wcześniej
tofuZawsze jest dobrze zostawić trochę pokrojonych warzyw do dekoracji.