ßßß
Przez Marzena 8 marca 2019Kupiony na wyprzedaży bakłażan rewelacyjnie się sprawdził jako główny składnik do mojej ulubionej ostatnio pasty. Możemy też użyć ją jako dodatek do drugiego dania.Składnikibakłażan - 2 sztukiposiekana cebula - 1 sztukaczerwona papryka - 1 sztukaposiekany czosnek - 3 sztukipieprz, sól i przyprawa warzywna do smakukurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczkipłatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3-5 łyżekInstrukcje1. Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy solą. Zostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie wycieramy bakłażana ręcznikiem papierowym. Kroimy go na bardzo drobną kosteczkę.2. Cebulę i drobno pokrojoną paprykę podsmażamy na oleju przez około 10 minut, następnie dodajemy do nich bakłażana, czosnek oraz przyprawy. Wszystko dusimy pod przykryciem dolewając od czasu do czasu troszkę wody. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe (opcjonalnie).@ jest to idealna pasta na chleb, najlepiej smakuje gdy jest ciepła@ można jej też użyć jako sosu do makaronu lub ryżu