Wykonanie
Przez Marzena 8 marca 2019Kupiony na wyprzedaży
bakłażan rewelacyjnie się sprawdził jako główny składnik do mojej ulubionej ostatnio pasty. Możemy też użyć ją jako dodatek do drugiego dania.Składniki
bakłażan - 2 sztukiposiekana
cebula - 1 sztuka
czerwona papryka - 1 sztukaposiekany
czosnek - 3 sztuki
pieprz,
sól i
przyprawa warzywna do smaku
kurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczki
płatki drożdżowe (nutritional yeast) - 3-5 łyżekInstrukcje1.
Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy
solą. Zostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie wycieramy
bakłażana ręcznikiem papierowym. Kroimy go na bardzo drobną kosteczkę.2.
Cebulę i drobno pokrojoną
paprykę podsmażamy na
oleju przez około 10 minut, następnie dodajemy do nich
bakłażana,
czosnek oraz
przyprawy. Wszystko dusimy pod przykryciem dolewając od czasu do czasu troszkę
wody. Na koniec dodajemy
płatki drożdżowe (opcjonalnie).@ jest to idealna pasta na
chleb, najlepiej smakuje gdy jest ciepła@ można jej też użyć jako sosu do
makaronu lub
ryżu