ßßß
Składniki (4 porcje)1 duża główka kapusty pekińskiej1 duża papryka czerwona1 puszka pomidorów w kawałkach5 ząbków czosnku1 duża cebula0,5 szklanki rodzynek1 duży bakłażan2 łyżki mielonych, suszonych grzybów1 łyżka płatków drożdżowych2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka oleju kokosowego1 łyżka mielonego czosnku1 łyżka sosu sojowegosól, pieprz, szczypta kurkumy, szczypta kuminu
PrzygotowanieWarzywa umyć. Kapustę pekińską posiekać, z papryki wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Przygotować duży garnek i włożyć do niego pokrojone warzywa. Obrać czosnek i cebulę. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki lub kostkę. Dodać do garnka. Wsypać suszone grzyby, opłukane rodzynki i zalać wodą tak, aby przykryła kapustę. Zagotować. W tym czasie przygotować bakłażana. Odkroić końcówki, pokroić w grube plastry i posypać solą. Po kilku minutach spłukać sól pod bieżącą wodą i pokroić bakłażana w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i wrzucić bakłażana. Podsmażać chwilę, mieszając. Wlać sos sojowy i wsypać mielony czosnek. Dobrze wymieszać i podlać odrobiną wody. Dusić bakłażana aż zmniejszy objętość i zmięknie. Odparować nadmiar wody i dodać całą zawartość patelni do gotującej się kapusty. Dodać pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i kurkumę z odrobiną kuminu. Sprawdzić smak. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie i połączą się smakami, bigos będzie gotowy.