Wykonanie
Bigos w dietetycznej wersji z łatwo gotującej się
kapusty pekińskiej to sposób na szybkie danie w wersji fit. Można go podawać z
kaszą lub
ryżem. Wspaniale smakuje także z
ziemniakami. Czasem przyrządzam go w wersji zupy, dodając więcej
wody i wtedy staje się ciekawą zupą kapuścianą.
Rodzynki spełniają rolę
suszonej śliwki i równoważą smaki. Pięknie pęcznieją i zatracają w gotowaniu swoją
słodycz, oddając ją wywarowi.
Składniki (4 porcje)1 duża główka
kapusty pekińskiej1 duża
papryka czerwona1 puszka
pomidorów w kawałkach5 ząbków
czosnku1 duża
cebula0,5 szklanki
rodzynek1 duży
bakłażan2 łyżki mielonych,
suszonych grzybów1 łyżka
płatków drożdżowych2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
oleju kokosowego1 łyżka mielonego
czosnku1 łyżka
sosu sojowegosól,
pieprz, szczypta
kurkumy, szczypta kuminu
PrzygotowanieWarzywa umyć.
Kapustę pekińską posiekać, z
papryki wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Przygotować duży garnek i włożyć do niego pokrojone warzywa. Obrać
czosnek i
cebulę.
Czosnek pokroić w plasterki,
cebulę w półplasterki lub kostkę. Dodać do garnka. Wsypać
suszone grzyby, opłukane
rodzynki i zalać
wodą tak, aby przykryła
kapustę. Zagotować. W tym czasie przygotować
bakłażana. Odkroić końcówki, pokroić w grube plastry i posypać
solą. Po kilku minutach spłukać
sól pod bieżącą
wodą i pokroić
bakłażana w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju kokosowego i wrzucić
bakłażana. Podsmażać chwilę, mieszając. Wlać
sos sojowy i wsypać mielony
czosnek. Dobrze wymieszać i podlać odrobiną
wody. Dusić
bakłażana aż zmniejszy objętość i zmięknie. Odparować nadmiar
wody i dodać całą zawartość patelni do gotującej się
kapusty. Dodać
pomidory, 2 łyżki
oliwy z oliwek,
sól i
kurkumę z odrobiną kuminu. Sprawdzić smak. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie i połączą się
smakami, bigos będzie gotowy.