Przez Marzena 13 lutego 2017Życzyłabym sobie aby kasza gryczna częściej gościła na moim stole ze względu chociażby na rutynę (flawonoid). Jak niektóre źródła podają, 100 g kaszy dostarcza jej tyle ile zawiera jedna tabletka Rutinoscorbinu.Polecam kaszę w super pysznej formie jako bezglutenwy, burger - Gryczanex.Składnikikasza gryczana - 1 szklankatofu twarde - 1 kostka (400g)cebula - poszatkowana - 1 sztukapłatkidrożdżowe (nutritional yeast) - 3 łyżkiczosnek - prażony lub sproszkowany - 2 łyżeczkipodrażony słonecznik - zmielony - 4 łyżkiprzyprawa warzywna, sól i pieprz do smakupapryka wędzona - 1 łyżeczkapieprz cayenne - 1/4 -1/2 łyżeczkisos sojowy - 1 łyżkaorzechy włoskie pokrojone opcjonalnie - 1 szklankaInstrukcjeKaszę gryczaną gotujemy w 2,5 szklanki osolonej wody z przyprawami.Cebulę podsmażamy na oleju.Tofu i cebulę miskujemy w robocie kuchennym lub żyrafą częsciowo.Mieszamy resztę składników i doprawiamy.Pnierujemy w bułce tartej w wersji bezglutenowej dobieramy ulubioną panierkę np. zmielone siemię lniane, orzechy, słonecznik i inne.