Pestki z dyni sa warte większej u uwagi nie tylko ze względu na witaminy i sole mineralne ale także na kukurbitynę która jak niektóre źrodła podają działa toksycznie na pasożyty układu pokarmowgo. Połącznie pestek dyni i tofu(sereksojowy) daje nam białko pełnowartościowe.Składniki:1 szklanka pestek dyni (bez łupinek)2 kromki razowego chleba10 dkg kostki tofu(5oz)1 duża cebula3 ząbki czosnku2 łyżki oliwy1 łyżka zmielonego złotego siemienia lnianegoSól, pieprzziołwy, pieprz cayenne1, 5 szklanki gorącej wody½ szklanki bułki tartejPestki z dyni mielimy na proszek np. w młynku do mielenia kawy lub malakserze. Potem dodajemy łyżkę zmielonego siemienia lnianego i zalewamy (¾ szklanki) gorącą wodą dokładnie mieszając dodajemy sól do smaku (ok 1/3łyżeczki).Kromki chleba zalewamy pozostałą gorącą wodą(może byc mleko sojowe). Po namoczeniu rozdrabniamy widelcem na jednolitą masę. Starajmy się namoczyć kromki w jak najmniejszej ilości wody.Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę smażymy na oleju. ok 7 min potem dodajemy tofu które jest starte na tartce o małych oczkach. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy.Wszystkie wcześniej przygotowane składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy, jezeli masa jest zbyt luźna to dodajemy bułkę tartą.Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej albo w ziarnach słonecznika i smażymy.