Wykonanie
Tradycyjny klops z
mielonego mięsa drobiowego, w którym komosa ryżowa zastępuje
bułkę tartą.Wspaniale smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco :)Uwaga:)Klops upieczony z tego przepisu można podawać zarówno na gorąco (jako „sztukę
mięsa solo” lub z sosem adżika,
grzybowym …) jak i na zimno (jak pasztet) w towarzystwie
kiszonych ogórków,
marynowanych grzybków albo sosu
figowego . W obu wersjach smakuje wybornie :)Składniki: (forma 25×10 cm)1 kg
mielonego mięsa drobiowego (u mnie z
indyka)1 średnia
cebula1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)4 łyżki
oliwy z oliwek1 duże
jajko1 ząbek
czosnku (opcjonalnie)1 łyżeczka ulubionych
ziół (opcjonalnie)
sól i
pieprz do smakuWykonanie:Ugotować quinoa. W małym rondelku z przykrywką zagotować 1 szklankę
wody. Wlać 1 łyżeczkę
oliwy z oliwek i osolić do smaku (jak na
makaron). Wrzucić przepłukane i odsączone na sitku ziarna komosy. Gotować na średnim ogniu przez 5-8 minut, aż quinoa wchłonie 3/4 płynu. Zdjąć z palnika, przykryć ręcznikiem (lub wstawić do ciepłego piekarnika – 40-50 stopni) i ostawić na 20 minut, aby ziarna do końca napęczniały i wchłonęły resztą
wody. Wystudzić. (Uwaga: Można to zrobić nawet dzień wcześniej.)
Cebulę drobno posiekać.
Mięso mielone wymieszać dokładnie z posiekaną
cebulą, ugotowaną komosą
ryżową,
jajkiem, 4 łyżkami
oliwy z oliwek i przeciśniętym ząbkiem
czosnku. Doprawić do smaku
ziołami,
solą i
pieprzem.Uwaga:)Wiem, że wiele osób, na czele ze mną, „ma opory” względem próbowania surowego
mięsa… Ja doprawiam
mięso „na oko” a
potem smażę odrobinę na patelni i dopiero próbuję ;) Ma to dodatkową zaletę, bowiem
sól jest bardziej wyczuwalna w
mięsie po upieczeniu/usmażeniu i w ten sposób zmniejszamy prawdopodobieństwo przesolenia :)Masę
mięsną włożyć do podłużnej foremki (jak na pasztet) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni.
Uwaga:)Z tak przygotowanej masy
mięsnej można także zrobić „zwykłe” kotlety mielone, tak jak w tym przepisie .