Wykonanie
Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych z nas, którzy się nie wybiorą po leśne
grzyby proponujemy ”
pieczarkowe zapiekanki”.
Grzyby są dobrym źrodłem
białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3, B5)Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych
pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jak by były zrobione z
żołtym serem.Składniki:dowlona ilość
pieczarek (ok. 10 sztuk)Farsz:Garść liści
szpinaku – posiekać1/2 średniej wielkości
papryki czerwonej1/2 średniej wielkości
papryki zielonej1
cebula lub pęczek
szczypiorku1 szklanka
orzechów nerkowców (cashew)wodapłatki drożdżowesól,
pieprz ziołowy,
paryka cayenne, 1 ząbek
czosnku,
przyprawa warzywnaWarzywa kroimy w drobną kostkę.
Orzechy miksujemy w blenderze z
płatkami drożdżowymi,
wodą,
sokiem z cytryny,
solą,
przyprawą warzywną i
czosnkiem na kremową masę. Dodajemy do pokrojonych warzyw. Doprawiamy do smaku i nakładamy do
pieczarek.
Pieczarki obieramy ze skórek, solimy, układamy na posmarowanej
oliwą blaszce i pieczemy w piekarniku ok. 30-40 min w temp. 180C (360F). Na zdjęciu po prawej stronie
pieczarki przed włożeniem do piekarnika.
Foto: M. Bojko