ßßß
Wynik: 1 , 15Czas przygotowania: 30minutCzas gotowania: 45minutPrzez Marzena 29 września 2016
Quiche(czytaj kisz) uznawany obecnie za danie z francuskiej kuchni podono pochodzi orginalnie z Niemic. Podawany jest najczęsciej na śniadanie lub obiad.Jest to danie słone z kruchym cienkim ciastem, zalewane mlekiem wymieszanym z jajkami. Dzisiaj u mnie na obiad w wersji bezmlecznej i bez jajecznej.Wegańkie, atrakcyjne i... SMACZNE!Składnikipieczarki lub grzyby leśne np. kurki - 3-4 szklankicebula - poszatkowana - 1 sztukaczosnek-poszatkowany - 2-3 sztukiposiekany szczypiorek - 1 mały pęczekkapusta pekińska lub bok choy - pokrojony w paseczki - 2-3 szklankiphyllo (fillo) - 1 opakowanieMasa a la jajecznaorzechy nerkowce - 1 szklankapłatki drożdżowe (nutritional yeast) - 2 łyżkiprzyprawa warzywna, sól i pieprzdo smakusok z cytrny - 2 łyżkiwoda - 1 szklankaInstrukcjeCebulę, czosnek, szczypiorek i kapustę podsmażamy doprawiając solą i pieprzem.Na osobnej patelni podsmażamy grzyby doprawiając solą i pieprzem.W blenderze miksujemy masę jajeczną.Wkładamy phyllo(fillo) na blaszce do tarty lub tortownicę: układamy po 2 warstwy i każdą smarujemy wybranym przez siebie gatunkiem oleju. Układamy ok 15 podwójnych warstw. Zbyt długie końce obcinamy nożycami.Na tak ułożone "ciasto" wykładamy warzywa i zalewamy "masą jajeczną".Pieczemy w piekarniku w temp 160C (325 F)do 45 min.Podajemy z sałatką lub bagietkami.