Wykonanie
Drugim czynnikiem wpływającym na zmniejszenie zachorowań na
raka jest aktywność fizyczna.Czasami wydaje mi się, że gdyby to było możliwe, płacilibyśmy komuś aby za nas ćwiczył, a korzyści oczywiście byłyby dla nas… Niestety, musimy robić to sami. Okazuję się, że nie trzeba wiele. 30 min. szybkiego spaceru dziennie może przyczynić się do obniżenia np.
raka jeilta grubego nawet o 57%!W takim razie – zaczynamy! Myślę, że wiosną będzie nam łatwiej nie tylko zdrowo się odżywiać, ale również ćwiczyć. Zacznijmy dzień od spaceru, a
potem zapraszam na weganizm w kuchni meksykańskiej – vege-enchilada.Składniki:0,5 kg
pieczarek lub innych
grzybów1 duża
cebulaPosiekać i podsmażyć na patelni z
solą i
pieprzem ziołowym„Serek z tofu”1 kostka
tofu (400g)1-2 łyżki
soku z cytryny1 ząbek
czosnku lub
czosnek w proszku1/4 szklanki
oleju3 łyżki
płatków drożdżowychWszystkie składniki miksujemy w blenderze na kremową.Potrzebujemy jeszcze:1. Tortille z
mąki pełnego przemiału (kupujemy albo robimy sami).2.
Sos pomidorowy lub salsa
Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmarowujemy:2-3 łyżki sosu/salsy.Usmażone
pieczarki i
cebulę dajemy na środek tortilli, dodajemy 2 łyżki
sera z
tofu i zawijamy w rulonik. Kładziemy do naczynia. Tortille polewamy salsą/sosem dodając na wierzch parę łyżek
serka. Pieczemy w temp. 360F (185C) ok. 20 min. Podajemy z
ryżem i surówką z
pora.
Foto: M.Bojko