ßßß
Cookit - przepis na PASZTECIKI – bezmięsne
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
PASZTECIKI – bezmięsne
Składniki
Soczewica zielona
Cebula
Pieczarki
Grzyby
Czosnek
Ziemniak
Sól
Przyprawa warzywna
Pieprz
Zioła
Ciasto drożdżowe
Mąka pszenna razowa
Mąka pszenna
Tofu
Drożdże
Mleko
Soja
Olej
Wykonanie
Nadzienie z
soczewicy zielonej
łudząco przypomina
mięsne
. Paszteciki podajemy z barszczykiem czerwonym zrobionym na bazie soku z kiszonych
buraków
. Taki zestaw, to po prostu zdrowy rarytas.Składniki:Nadzienie:1 szklanka ugotowanej
soczewicy zielonej
1
cebula
20 dkg
pieczarek
lub innych
grzybów
2 ząbki
czosnku
2 ugotowane
ziemniaki
sól
,
przyprawa warzywana
, sproszkowana
cebula
,
pieprz
ziołowy
Cebulę
,
czosnek
i
pieczarki
smażymy na
oleju
, na koniec dodajemy
sól
i
przyprawy
. Po usmażeniu miksujemy wraz z ugotowną
soczewicą
i
ziemniakami
w robocie kuchenym, dodając ok. 1/2 -3/4 szklanki
bułki tartej
.
Ciasto drożdżowe
– kruche1 szklanka
mąki pszennej razowej
1 szklanka
mąki pszennej
białej1/3 szklanki
tofu
3 łyżki nasion konopii ( hemp seeds-opcjonalnie)2 łyżki
drożdży
suchych1 szklanka
mleka
migdałowgo lub
sojowego
1/2 łyżeczki
soli
1/3 szklanki
oleju
Drożdże
rozpuszczamy w 1/2 szkalnki ciepłego
mleka
.
Tofu
miksujemy w w blenderze z 1/2 szklanki
mleka
i
oliwą
. Mieszamy suche składnki i
potem
dodajemy wszyskie mokre. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy i kroimy na szerokie pasy. Nakładamy nadzienie, zwijamy rulon, kroimy i smarujemy
sokiem pomarańczowym
aby uzyskać złoty kolor przy pieczeniu.
Pieczemy w tempraturze 180C do uzyskania zlotego
kloru
ok. 15 – 20 min.
Foto: M.Bojko
Źródło:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/paszteciki-bezmiesne
Przepisy powiązane
Pieczarkowe „Enchilada”
Cebularze (Cebulaki drożdżowe)
ZIEMNIAKI Z „WEGETARIAŃSKIM MIĘSKIEM”
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI
Tempeh z warzywami
Składniki powiązane (0)