ßßß Cookit - przepis na Cebularze (Cebulaki drożdżowe)

Cebularze (Cebulaki drożdżowe)

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam je na blogu Pani Ewy, wiedziałam, że szybciutko muszę je zrobić. Wyszły pyszne, klasyczne, pachnące cebulką, świetne na ciepło, jak i na zimno, jeśli lubicie te klimaty cebulowe, to bardzo polecam :)
500 gram maki pszennej + ewentualnie do podsypania
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
40 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłego mleka
1/3 szklanki mleka do posmarowania bułeczek
farsz:
6 średnich cebul
sól, pieprz (może być też ziołowy)
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 do "ruszenia".
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej i zagniatamy elastyczne ciasto (ja nie musiałam podsypywać, wystarczyło idealnie). Odstawiamy w omączonej misce na około 45 - 60 minut do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebule kroimy w półplasterki, podsmażamy do zeszklenia na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, schładzamy.
Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 8 równych części.
Każdą z nich formujemy w bułeczkę (kuleczkę).
Następnie wałkujemy ją na placuszek o grubości około 2- 2 , 5 cm.
Na środku placuszka dnem szklanki robimy zagłębienie.
Palcami pogłębiamy je tak, aby ciasto pod naszym "dołkiem" było cienkie, a po bokach naokoło grubiutkie.
W zagłębienie wkładamy farsz, w ilości około 1,5 łyżki, bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut do napuszenia, następnie brzegi smarujemy mlekiem.
Pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/cebularze-cebulaki-drozdzowe.html