Wykonanie
Mój mąż zrzuca mi, że wciąż pichcę coś słodkiego.. i tak pomyślałam, że może facet i ma rację (chociaż nie lubię przyznawać racji facetom!).Tak więc dziś (przed pracą troszkę na chybcika, co niestety nie jest wskazane przy pieczeniu) postanowiłam upiec coś "nie słodkiego".Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z
pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum.Niestety na szybko nie znalazłam żadnego fajnego przepisu na takową przekąskę i postanowiłam więc upiec rogaliki z
pieczarkami.Teeeeż... wyszły fajne... :))Na ciasto:0,5 kg
mąki pszennej0,5 szkl. letniego
mleka0,5 szkl. letniej
wody2 łyżki
oleju1
jajko1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru25 g świeżych
drożdżyNa farsz:0,5 kg
pieczarek3 średnie
cebulesólpieprz*
jajko + łyżka
wody do posmarowania bułeczekWykonanie:
Drożdże rozpuścić z łyżeczką
cukru w wodzie zmieszanej z
mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut, aż
drożdże zaczną rosnąć.W tym czasie odmierzyć 0,5 kg
mąki i wsypać do miski, dodać
sól, wymieszać.Wlać wyrośnięte
drożdże, wymieszać łyżką. Wlać roztrzepane
jajko i
olej. Wyrobić ręką lub hakami do ciasta. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przyprószyć
mąką i zostawić w przykrytej ścierką misce. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość)Przygotować farsz: obrać
cebule, pokroić w kostkę,zeszklić na
oleju. Dodać obrane i pokrojone w kawałki
pieczarki (ja starłam na tarce na oczkach). Doprawić farsz
solą i
pieprzem. Smażyć bez przykrycia w celu odparowania
wody. Wystudzić.Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu.
Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików.Piekarnik rozgrzać do ok 185st.
Rogale posmarować rozbełtanym
jajkiem połączonym z
wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min.Jeść na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło są zdecydowanie lepsze. :)