ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej uniwersalnej125 ml letniego mleka125 ml letniej wody2 łyżki oleju1 jajko1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżychPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaNadzienie:750 g pieczarek2 średnie cebuleolej, do smażeniasól, ostra papryka i pieprz, do smaku30 dag sera żółtegoW garnuszku pokruszyć drożdże, dodać cukier, 2 łyżki mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części.. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło/owal. Kłaść nadzienie (dużo!) i posypać żółtym serem, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.Przygotować nadzienie:Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, wystudzić.Smacznego!