Wykonanie
Jeżeli lubi ktoś chlebek własnego wykonania to polecam gorąco
chleb cebulowy. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i składniki na niego chyba każdy z nas posiada w domu. Zapraszam spróbować.
Składniki:- 1 kg.
mąki pszennej- 5 dag.
drożdży- 2 średnie
cebule- 1 łyżka
oleju-1 łyżka
soli- szczypta
cukru- tłuszcz do wysmarowania formyWykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy na rozgrzanym
oleju.
Mąkę mieszamy z rozkruszonymi
drożdżami,
solą i szczyptą
cukru. Dodajemy ok. 650 ml. ciepłej
wody i uprzednio podsmażoną i wystudzona
cebulę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 większych keksówek ( możemy posypać
makiem,
sezamem, bądź
słonecznikiem). Pieczemy 30 minut w temp. 140 stopni C, następnie zwiększamy temp. do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez ok. 45 minut.