Wykonanie
Z pewnością można kupić w sklepie gotowe już
bułki i tylko przygotować do nich farsz, ale ile przyjemności
daje zrobienie ich samemu, a naprawdę to nic trudnego. Można je przyrządzić, wykonując w tym czasie inne czynności. Ten podstawowy przepis na 8
chlebków pita znalazłam na stronie www.greencookies.pl.Składniki:3 szklanki
mąki pszennej15 g świeżych
drożdży1 szklanka
wody3 łyżki
oleju1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soliSposób przyrządzenia:Do dużej miski kruszymy
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru, odrobinę letniej
wody i dużą łyżkę
mąki. Całość dokładnie mieszamy, a następnie miskę z zaczynem
drożdżowym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.Po 20 minutach do zaczynu dodajemy resztę przesianej
mąki, resztę
wody,
olej oraz
sól. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na stolnicy na pół godziny.Po upływie czasu każdą kulkę wałkujemy na dość grube placki i znowu pozostajemy na 20 minut. W tym czasie możemy włączyć piekarnik, by nagrzał się do temperatury 200 stopni.
Chlebki pita pieczemy do momentu uzyskania delikatnie brązowego koloru, około 10 minut. Po wystygnięciu nacinamy je z jednej strony, by uzyskać kieszonkę, do której nakładamy dowolny farsz. W moim przypadku było to
chili con carne.