Wykonanie
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów. Nawet do wypieku
chleba. Przepis, którym się inspirowałam pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej "Domowa Piekarnia”.
Chleb z
dynią wyszedł pyszny, wilgotny i miał bardzo ciekawy smak. Mała „I” zajadała go z powidłami śliwkowymi z
czekoladą, mi najbardziej smakował w formie tostów, podany do jajecznicy z
szynką. Chlebek
dyniowy z maszyny, lub jak ktoś woli z automatu do pieczenia
chleba.
Składniki:250g musu z pieczonej dyn i350g
mąki pszennej50g
mąki pszennej pełnoziarnistejŁyżka
olejuŁyżka
cukruŁyżeczka
soli10g świeżych
drożdży¼ szklanki ciepłej
wodyWykonanie:
Drożdże kruszymy, mieszamy z
cukrem i zalewamy
wodą, odstawiamy na 15 minut.Mus z pieczonej dyni przekładamy do pojemnika do wypieku
chleba, dolewamy
olej, wsypujemy
sól, obie
mąki i wlewamy zaczyn
drożdżowy. Pojemnik wstawiamy do maszyny do pieczenia
chleba i włączamy odpowiedni program.