Wykonanie
Dziś zapraszam naDo nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko.Składniki:Ciasto:4 szklanki
maki pszennej1 szklanka
mleka5 dag / pół opakowania
drożdżyszczypta
soli i
cukrułyżka
olejuFarsz:
mięso np.
łopatka,
indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu2 małe
cebule8-10 większych
pieczarek4 ząbki
czosnkusólpieprzzioła prowansalskiemajeranekDo farszu można dodać podgotowaną, posiekaną
kiszoną kapustę.
Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym
mlekiem z odrobiną
cukru.Odstawiłam do wyrośnięcia.
Do miksera wsypałam
mąkę i wlałam po około30 minutach rozczyn z
drożdży.
Dodałam
olej i wyrabiałam ciasto.
Odstawiłam je w ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką i zajęłam się farszem.Pokroiłam drobno
cebulę i
pieczarki.
Podsmażyłam je na
oleju.Dodałam
przyprawy i starte ząbki
czosnku.
Zmieliłam ugotowane wcześniej
mięso idodałam do
pieczarek.
Farsz wymieszałam.Jeżeli jest za gęsty można dodać
wywaru z rosołu.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na części.Podsypywałam
mąką i wałkowałam je na cienkie płaty.
Ciasto kroiłam radełkiem ( można nożem) w trójkąty.Na szerszą część kładłam farsz.
Zwijałam paszteciki.
Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.
Podawałam z czerwonym barszczykiem.
Smacznego!