ßßß Cookit - przepis na PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na
Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki maki pszennej
1 szklanka mleka
5 dag / pół opakowania drożdży
szczypta soli i cukru
łyżka oleju
Farsz:
mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu
2 małe cebule
8-10 większych pieczarek
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
zioła prowansalskie
majeranek
Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę.
Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru.
Odstawiłam do wyrośnięcia.
Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około
30 minutach rozczyn z drożdży.
Dodałam olej i wyrabiałam ciasto.
Odstawiłam je w ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką i zajęłam się farszem.
Pokroiłam drobno cebulę i pieczarki.
Podsmażyłam je na oleju.
Dodałam przyprawy i starte ząbki czosnku.
Zmieliłam ugotowane wcześniej mięso i
dodałam do pieczarek.
Farsz wymieszałam.
Jeżeli jest za gęsty można dodać wywaru z rosołu.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na części.
Podsypywałam mąką i wałkowałam je na cienkie płaty.
Ciasto kroiłam radełkiem ( można nożem) w trójkąty.
Na szerszą część kładłam farsz.
Zwijałam paszteciki.
Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.
Podawałam z czerwonym barszczykiem.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/01/paszteciki-drozdzowe-z-miesem-i.html