ßßß
Dziś zapraszam naDo nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko.Składniki:Ciasto:4 szklanki maki pszennej1 szklanka mleka5 dag / pół opakowania drożdżyszczypta soli i cukrułyżka olejuFarsz:mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu2 małe cebule8-10 większych pieczarek4 ząbki czosnkusólpieprzzioła prowansalskiemajeranekDo farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę.Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru.Odstawiłam do wyrośnięcia.
Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około30 minutach rozczyn z drożdży.
Dodałam olej i wyrabiałam ciasto.
Odstawiłam je w ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką i zajęłam się farszem.Pokroiłam drobno cebulę i pieczarki.
Podsmażyłam je na oleju.Dodałam przyprawy i starte ząbki czosnku.
Zmieliłam ugotowane wcześniej mięso idodałam do pieczarek.
Farsz wymieszałam.Jeżeli jest za gęsty można dodać wywaru z rosołu.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na części.Podsypywałam mąką i wałkowałam je na cienkie płaty.
Ciasto kroiłam radełkiem ( można nożem) w trójkąty.Na szerszą część kładłam farsz.
Zwijałam paszteciki.
Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.
Podawałam z czerwonym barszczykiem.
Smacznego!