ßßß Cookit - przepis na ,,Smażone pierożki faszerowane mięsem i pieczarkami’’

,,Smażone pierożki faszerowane mięsem i pieczarkami’’

nazwa

Wykonanie

Kto powiedział, że pierogi muszą być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta drożdżowego. Delikatne, ze złocistą skórką, wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku mięso mielone z pieczarkami. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad. Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość marki Winoszarnia .
Składniki:
0,5 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży (lub 3 łyżeczki suchych)
0,5 łyżeczki soli
3/4 szklanki ciepłego mleka 1 szkl. -250 ml)
3 łyżki oleju
ok 25 dag mięsa mielonego
ok 10-15 dag pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
sól, pieprz,
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Ciasto: mąkę mieszamy z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy mleko i oliwę. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto rękoma. formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 – 2 godziny.
farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, obsmażamy przez ok 10 minut. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Odstawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy spore równe koła. Na każde koło nakładamy farsz i starannie zalepiamy brzegi. Możemy zrobić wzorek widelcem. Pierogi smażymy na złoto w głębokim oleju. Smacznego!
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/1362-2