Wykonanie
Stroganoff, to rosyjskie danie popularne już na całym świecie. Jest to generalnie duszona
wołowina w sosie z dodatkiem
śmietany. Oczywiście, takiego wołowego dania tu nie uświadczycie. Mamy za to coś podobnego i to w wydaniu wegańskim.Kluczem udanego wege-przepisu będą podsmażone osodobno
brokuły i
pieczarki (najlepiej brązowe – portabello mushrums). Można oczywiście też eksperymentować z innymi sezonowymi
grzybami (jadalnymi!). Do tego sos
śmietanowy zrobiony z
tofu podsmażonego razem z
grzybami. Takie wysmażone
tofu przejmie smaki
grzybowe i będzie idealną bazą do sosu.
Składniki:4 szklanki pokrojonych w ćwiartki (najlepiej małych)
pieczarek (portabela mushrums)4 szklanki posiekanego
jarmużu1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżka
przyprawy warzywnejsól,
pieprzWykonanie:1.
Cebulę i
czosnek miksujemy w blenderze używając pulsacyjnego przycisku. Po zmiksowaniu podsmażamy na
oleju, ok. 5 min.Dodajemy pokrojony
jarmuż i dusimy do miękkości2. Na osobnej patelni dusimy
brokuły (nie za długo, powinny być lekko twarde). Uduszone
brokuły dodajemy do wcześniej uduszonej
cebuli i
jarmużu3.
Pieczarki smażymy ok. 7-10 min. W trakcie ich smażenia dodajemy 1/2 kostki
tofu pokrojonego w grube plastry (
tofu będzie potrzebne do zrobienia sosu). Odkładamy parę usmażonych
brokuł i
pieczarek do dekoracjiWszystkie warzywa mieszamy razem, zalewamy sosem (patrz przepis poniżej) i podsmażamyPodajemy z
ryżem,
makaronem,
ziemniakami, surówkami lub domowej roboty
chlebemSos „śmietanowy”:1/2 kostki (200g)
tofu podsmażonego razem z
pieczarkami (patrz przepis powyżej)2 łyżki
płatków drożdżowych (nutritional east)
sól,
pieprz1 łyżka
soku z cytryny1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
przyprawy warzywnej4 łyżki
olejuWszytkie składniki miksujemy w blenderze dodając
wodę lub
bulion warzywny w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję sosu.