ßßß
Składniki:4 szklanki pokrojonych w ćwiartki (najlepiej małych) pieczarek (portabela mushrums)4 szklanki posiekanego jarmużu1 duża cebula3 ząbki czosnku1 łyżka przyprawy warzywnejsól, pieprzWykonanie:1. Cebulę i czosnek miksujemy w blenderze używając pulsacyjnego przycisku. Po zmiksowaniu podsmażamy na oleju, ok. 5 min.Dodajemy pokrojony jarmuż i dusimy do miękkości2. Na osobnej patelni dusimy brokuły (nie za długo, powinny być lekko twarde). Uduszone brokuły dodajemy do wcześniej uduszonej cebuli i jarmużu3. Pieczarki smażymy ok. 7-10 min. W trakcie ich smażenia dodajemy 1/2 kostki tofu pokrojonego w grube plastry (tofu będzie potrzebne do zrobienia sosu). Odkładamy parę usmażonych brokuł i pieczarek do dekoracjiWszystkie warzywa mieszamy razem, zalewamy sosem (patrz przepis poniżej) i podsmażamyPodajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, surówkami lub domowej roboty chlebemSos „śmietanowy”:1/2 kostki (200g) tofu podsmażonego razem z pieczarkami (patrz przepis powyżej)2 łyżki płatków drożdżowych (nutritional east)sól, pieprz1 łyżka soku z cytryny1 ząbek czosnku1 łyżeczka przyprawy warzywnej4 łyżki olejuWszytkie składniki miksujemy w blenderze dodając wodę lub bulion warzywny w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję sosu.
